lauantai 26. helmikuuta 2011

To be a woman

Minussa piilee pikkupikku feministi. Toisinaan hieman isompikin.
Luin eräästä kiintoisasta blogista kannan ottoa naisten asemaan. Teksti oli erittäin mielenkiintoinen ja sai mieleeni palautumaan feministifilosofin Simone de Beauvoirin. Maailmani räjähti ja ymmärsin lähes kaiken kun kerran luin de Beaurvoirin tekstistä: "Naiseksi ei synnytä, vaan naiseksi tullaan."
Melko napakasti yhteen niputettu seloste naisen asemasta.

Olen melko varma että tuo kompakti lausahdus on totta. Ehkä aluksi miehen ja naisen eroja ei ollutkaan muuta kuin keho. Kuka keksi erotella sukupuolet niin rajusti? Kuka keksi miesten maailman? Historian kirjoista ei löydä aikaa, jolloin naisia ei olisi sorrettu. Naisista on tehty typeriä älylliseen ajatteluun kykenemättömiä objekteja.
Saatat miettiä että kyllä vain, ovathan naiset välillä avuttomia bimboja. Mitä jos tämä johtuukin siitä että naisten oletetaan olevan sellaisia? Luodaan kuva kotitalouden hengettärestä ja töissä käyvästä miehestä. On pöyristyttävää etteivät naiset ole saaneet äänestää! Todellisuudessa mikään ei tee naisesta miestä alempaa oliota. Tai kuvittele sitä aikaa, jolloin naiset eivät saaneet pitää hallussaan omaisuuttaan - tai oikeastaan eihän sitä edes ollut. Jos nainen ansaitsi rahaa, oli miehellä oikeus ottaa se.

Jopa kieli on saanut muotonsa miespainotteisesti. Espanjan kielessä (kuten monissa muissakin) ihmisjoukosta, jossa on sekä miehiä että naisia, käytetään maskuliinisanoja (siis esimerkiksi sanat taivutetaan maskuliinimuodossa). Tai suomen kielessä erilaiset nimikkeet ovat selkeästi miesten: esimies, talousmies jne.

Vaikka edistysaskeleita on otettu todella paljon, niin vieläkään kaikki ei ole kohdallaan. Jotenkin on sellainen olo ettei naisten sortoa enää nykyaikana kuuluisi esiintyä. Mutta edelleen; palkat ovat naisilla miesten palkkoja pienemmät. Miksi? Mikä tekee miehistä parempia? Edelleen naisten osaamattomuus paistaa ihmisten ajatuksissa, esimerkiksi auton ajamisessa ja tekniikkassa. Jos nainen ei tiedä jotain, asiaan voi vain tokaista: "Naiset!"

Simone de Beauvoir


-Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti